Ahoj lukostřelci, lukostřelkyně a lukostřelčata,
rád bych zde rozproudil debatu na téma oblečení pro venkovní lukostřelbu. Všichni se při závodech i tréninku občas potýkáme s nevlídným počasím, obtížným terénem, větrem atd. Někdo to neřeší, jiní zase používají sportovní nebo army věci, které ale ne vždy jsou to pravé ořechové. Tu plandavé rukávy, jinde zase zip pod bradou vadící při kotvení, v dalším se zase potíte, kapuca, přes kterou nemůžete mířit atd.
Nabízí se nám pomoc. Jedna renomovaná česká firma, vyrábějící outdoorové oblečení, by ráda vyvinula oděv ( větrovka + kalhoty ) speciálně šitý na míru lukostřelcům. Nyní se jedná o to, nasbírat co nejvíce plodných nápadů, podnětů, zkušeností, připomínek, které by zohlednili při výrobě testovací série.
Materiál by měl být Ventile® (speciální hustá bavlna vyvinutá pro anglické piloty v 2. svět. válce ) - více zjistíte na
http://www.tilak.cz/news.php?lang=cz&ne ... ni-kolekci . Tento přírodní materiál se k našemu přírodnímu sportu hodí daleko více než gore-tex a podobné umělotiny. Už ho zde prodává firma Tilak, ale za poměrně přemrštěné ceny. Aby se Vaše podněty daly nějak vyhodnotit, bylo by dobré se držet nějaké kostry. Zkusím navrhnout a napsat své podněty, ale nejsem odborník. Ono se to nakonec nějak vyloupne.
1/ Bunda
- délka ... do pasu, na opasku máme dalekohled, pití, delší bunda bude vadit
- zip po celé délce ... mám raději než přetahovat bundu přes hlavu
- zip pod bradou ... dost často mi vadí při kotvení, viděl jsem již zip vedený šikmo na krk, aby nepřekážel
- odepínací rukávy ... za mě ano, vznikne kvalitní vesta
- ventilace v podpaží ... ano
- možnost stahování rukávu u ruky držící luk po celé délce, aby nic neplandalo a nevadilo při výstřelu
- stahování šířky bundy v pase, na břichu, přes hrudník, zase aby nic neplandalo
- zesílený materiál na loktech a ramenou ... ?, nevím, zase aby to nebylo moc tvrdé
- kapsy na zip, nepromokavý
2/ kalhoty
- délka ... navrhoval bych nezakončené, každý si nechá zakrátit dle své postavy
- kapsy i na stehnech, hodí se třeba na bodovačky
- zesílené kolena ... ano, při hledání šípů tam občas rejeme jak prasata
- poutka dvojitá na úzký i široký opasek
víc mě nenapadá, zkuste něco přidat nebo vyvrátit
Pája Osten