Robert píše:
patr píše:
...Mimochodem, jsem také aktivní sportovní střelec ze vzduchovky a vzduchovky jsou v kategorii D nově zcela bez omezení výkonu.
Vzduchovky jsou bohužel stále omezené výkonem 16 J, tohle jim zase uniklo, když tam dávali omezení ráží 6,35mm...
Snad tedy prý novela...někdy.
Máte pravdu, tu větu v definici zbraní kat. C jsem přehlédl.
Kromě toho jsem četl právnický výklad nesrovnalostí v zákoně ohledně "vypuštěných " mechanických zbraní. Je v ní uvedeno, mimo jiné, toto:
Znění zákona po poslední novele je co se týče mechanických zbraní zjevně chybné, protože vede k definici kruhem. § 2 odst 1. vyžaduje, aby zbraň byla definována v kategoriích zbraní. § 7 písm. i) stanoví jako D zbraně neuvedené v ostatních kategoriích zbraní. Tato ustanovení se vzájemně vylučují bez ohledu na to, co je uvedeno v příloze.
Proto je potřeba zákon vykládat podle historie změn a úmyslu zákonodárce, tj.:
1) Zákonodárce cíleně zavedl novou definici zbraní v § 2 odst. 1.
2) Zákonodárce cíleně vypustil mechanické zbraně nad 150 J z kategorie D.
3) Zákonodárce toto učinil v rámci implementace evropské směrnice, která ve vztahu k mechanickým zbraním žádnou regulaci nevyžaduje.
4) Zákonodárce ponechal mechanické zbraně v definicích v příloze, přičemž nic nenasvědčuje tomu, že by toto provedl cíleně.
Cílem zákonodárce tedy bylo zjevně vypustit mechanické zbraně z kategorie D, a to v souladu s evropskou úpravou. S ohledem na to, že slovní ani logický výklad nedává jednoznačnou odpověď, je na místě použít tento historický a teleologický výklad.
MV v uvedeném smyslu připravuje vydání stanoviska; je možné, že dojde také k opravě přímo v zákoně.
Takže budeme muset sledovat další novely, v horším případě různá stanoviska a související prováděcí předpisy. Ach, ten náš zákonodárce...