Forum 3Darchery

Právě je sob 11. črc 2026 22:53:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Facewalking
PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 8:37:52 

Všiml jsem si, že sem tam někdo střílící ČP používá facewalking (měnění kotvícího bodu na tváří). Pokud jsem se dobře díval, tak jak v pravidlech WA, tak IFAA je to zakázané. V pravidlech upravených pro ČP to vysloveně zakázáno není. Je to schválně, nebo je to jen nedokonalý přepis všeobecných pravidel? Jde mi o TRRB event. LB. Probírali jsme to v klubu a většinový názor je, že by to povoleno být nemělo, je to vlastně jakási analogie stringwalkingu. Jaký je názor ostatních?

Předmět příspěvku: Re: Facewalking
PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 20:05:11 

Pokud to není v definici jednotlivých stylů v Pravidlech, tak je to jen nedokonalost
předpisu pro Český pohár. V kategorii LB a BHR/TRRB je to samozřejmě "přestupek"...

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 22:09:52 

Nějak nás nenapadlo, že to někoho napadne

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 22:30:50 

Čau,

pokud to není jasně napsané v pravidlech, tak se bude ten koho u toho chytnete za ruku bránit a zřejmě si to i obhájí. Protože to na rozdíl od pravidel IFAA kde je v překladu napsáno ( cestovaní po tětivě a obličeji ) v pravidlech pro ČP je uvedeno pouze (pohyb po tětivě).
Jde mě o to, jestli se někdo můžete vyjádřit k tomu, zda je to opravdu tak účinné jako stringwalking ? A nebo jak může facewalking střelce zvýhodnit oproti těm co kotví na jednom místě v obličeji.

Díkec Strýc

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 23:03:25 

Ahoj,
takže to chápu správně,že tahle metoda i když je zakázána tak se u nás může používat protože se stala chyba v přepisu pravidel a někdo ji zneužívá. Dost sem o tom teď četl a princip by měl fungovat takhle:Máš body na obličeji kde máš jakoby vzdálenosti pod okem na 10m a posouvás dolů. Takže je minimální pravděpodobnost minuti zvířete protože ti stačí jen odhad.Žádné gapovani apod.
To snad není možné,že se tohle děje.
Bude to někdo nějak řešit?Taky mě zajímá jaký bude postih pro střelce pokud se opraví pravidla a zakáže a ti jedinci budou střílet takhle dal.Protože když se to člověk naučí a má v tom systém kterej uvedl v dokonalost tak už se mu učit střílet normálním způsobem chtít asi nebude.Ideální by bylo okamzitej zákaz a postih třeba rok bez licence.Přece v lukostřelbe a podvádět to je vrchol.

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 23:09:03 

Kamaráde s tímto přístupem si vyřiď licenci u WA tady nikdo nikoho postihovat nebude, nejsme v kasárnách. Druhá věc je jak je to opravdu s tou pomocí k lepším výsledkům a kolik tady máme šampionů s cinknutejma kartama ?

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 23:12:56 

Strýc píše:
Kamaráde s tímto přístupem si vyřiď licenci u WA tady nikdo nikoho postihovat nebude, nejsme v kasárnách. Druhá věc je jak je to opravdu s tou pomocí k lepším výsledkům a kolik tady máme šampionů s cinknutejma kartama ?

Počkám jak se to bude řešit apod.Jinak vynechám závody českého poháru a budu jezdit závody v Rakousku kde je svět ještě v pořádku. Kde se vše hlídá a k ničemu takovému tam nedochází. Závody českého poháru mám rád a na každej závod se těším. Ale dozvědět se jak facewalking pomáhá na stupních nahoru tak je mi z toho špatně. Takže jsem vážně zvědavej jak se to bude řešit a jak se to rozkrikne

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 23:20:03 

Strýc píše:

ani jeden. Šampioni tohle nedělají. Ona je taky trochu pitomost se učit něco, co se prakticky nikde nesmí

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 23:24:33 

Mýša píše:
Strýc píše:

ani jeden. Šampioni tohle nedělají. Ona je taky trochu pitomost se učit něco, co se prakticky nikde nesmí

No pokud čtu dobře tak u nás se to praktikuje celkem dlouho.A pokud někdo nejezdí do zahraničí stačí mu závody českého poháru

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 23:25:18 

Možná by stačilo upozornit na tento nešvar, článkem na Č3DL webu a oni si to už střelci mezi sebou pohlídají.....Na druhou stranu pokud si dám tři body na obličeji, kde budu mít nulák na 10, 20 a 30 m, zřejmě se mě výsledky značně zlepší, pokud to není zakázané, tak to můžeme dělat všeci akorát se nám pak bude špatně bodovat na mezinárodních závodech...a si budeme trochu za exoty, no jo voni v ČR mají parádní výsledky akorát že v TRRB moc nehlídaj pravidla :-(

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 23:27:24 

Strýc píše:
Možná by stačilo upozornit na tento nešvar, článkem na Č3DL webu a oni si to už střelci mezi sebou pohlídají.....Na druhou stranu pokud si dám tři body na obličeji, kde budu mít nulák na 10, 20 a 30 m, zřejmě se mě výsledky značně zlepší, pokud to není zakázané, tak to můžeme dělat všeci akorát se nám pak bude špatně bodovat na mezinárodních závodech...a si budeme trochu za exoty, no jo voni v ČR mají parádní výsledky akorát že v TRRB moc nehlídaj pravidla :-(

Ano i to je asi možnost. A pak přijdou dalekohledy s dalkomerem apod a můžeme to tady zabalit.Za mě podvod jako podvod.Stim se musí něco udělat

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 23:31:29 

Ahoj jak to tak čtu tak jsem z toho celkem zmatená. Takže to znamená to že je to všude zakázané u nás někdo využil chybu v pravidlech a tím pádem je zvyhodnen. Chápu to správně?Kdo odpovědné to bude řešit?Za chvilku bude MČR a pokud tohle stále bude možné praktikovat celá rodina nikam nejedem.Tohle mě Teda naštvalo...

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 23:36:57 

Arya píše:
Ahoj jak to tak čtu tak jsem z toho celkem zmatená. Takže to znamená to že je to všude zakázané u nás někdo využil chybu v pravidlech a tím pádem je zvyhodnen. Chápu to správně?Kdo odpovědné to bude řešit?Za chvilku bude MČR a pokud tohle stále bude možné praktikovat celá rodina nikam nejedem.Tohle mě Teda naštvalo...

Ahoj,ano čteš dobře. Bohužel se to děje a zda se to bude řešit nevím a pochybuji že to bude někdo do MČR řešit takže asi nikam nepojedete ale neboj se ani já ne.Taky mě to štve ale věřím tomu že se to vyřeší. Jde hlavně o princip.

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 2:01:02 

A jak se kontroluje dodržení toho jednoho kotvícího bodu na tváři? Jak velká tolerance této polohy je přípustná-absolutní shodnost je nereálná a pokud si zvolím dostatečně nízký bod kotvení tak i malé odchylky mi pokryjí požadovanou korekci na terči. Proti tomu dotyk prstu s končíkem je jasný, buď je nebo není. Jediný způsob kontroly je fotka střelce při každém výstřelu a porovnávat - evidentní nesmysl.
Pravidla , pokud se nemýlím, nenařizují, že se musím dotýkat tváře. V Rakousku jsem viděl dobrého střelce který se při nátahu, ani při vypuštění tváře nedotýkal, jak v takovém případě posuzovat pohyb na tváři? Vzhledem k tomu, že kotvící bod je libovolný- od vnějšího koutku oka po až za ucho mi to připadá nesmyslné.
Vzhledem k tomu, že žádné podobné metody míření nepoužívám je to z mé strany čistě akademická úvaha

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 2:03:53 

Nemohu si pomoct, ale fascinuje mne "tvořivost" českého lidu při jakémkoliv výkladu
jakýchkoliv pravidel, vyhlášek a zákonů... :(
Když je v Pravidlech napsáno, že je facewalking pro LB a BHR zakázaný,
tak to, že to není výslovně uvedeno v ČP tedy znamená, že se to smí? (bohužel, smajlík pro zvracení tu nikde není...)
Ano, určitě se teď najdou právní puristé, kteří mi toto prohlášení otlučou o hlavu,
ale pokud se nepletu, tak všichni tady děláme 3D lukostřelbu pro svou vlastní zábavu
a pokud i tak někdo má potřebu podvádět kamarády s odkazem, "že to tam není výslovně zakázané",
tak to opravdu můžeme zabalit. :!:
Myslím, že z podobného důvodu kdysi jaksi vymizela kategorie CRB, protože těch pár střelců
i tak mělo "potřebu" se mezi sebou podvádět...

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 6:55:39 

Roberte tak jednoduché to není a ty to víš. V Longbow taky nebudeme pranýřovat lidi, co střílejí 3 prsty pod i když to v IFAA pravidlech povolené není. Lidi, nestala se žádná chyba vlivem špatného přepisu apod., naše pravidla nevycházejí z IFAA ale historicky z HDH-IAA (respektive EAA 3D). Problém se řeší opakovaně a řešení je jednoduché a nebude se vám líbit. Taky nechápu, proč ta panika, ona ta technika zas taková výhra není, však si to zkuste. H

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 7:21:47 

Dobré ráno,

v HDH-IAA (respektive EAA 3D) facewolking není zakázaný a nebo je přímo povolený ?

Díky za odpověď

Strýc

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 8:05:06 

Já to tedy nikdy u nikoho neviděl - nikde. Už se mi stalo, že mi cestoval uzlík na tětivě, ale to mi spíš způsobilo problémy. Taky si občas otočím luk vzhůru nohama, protože se mi vlivem počasí změní tiler. Ale to nejsou výhody, to jsou nevýhody.

Naše pravidla jsou pravidla EAA, podle kterých jsme stříleli 17 let a už 4 roky se upravují s cílem střílet podle IFAA

Přijde mi to celé jako hysterie. Nevím kdo to dělá, ale skoro vždycky tyhle podněty přicházejí z jedné lokality . Na Sedmihorkách bude VS a tam budeme navrhovat plný přechod na IFAA s těmito upřesněními.......a bude pokoj. Snad.

Vzpomínám si, jak se začala objevovat snaha měřit si vzdálenost podle cedulky. Nebo podle dětského kolíku. Ale to nebyli aspiranti na stupně vítězů- spíš zoufalá snaha se tam vydrápat. Dalekohled s dálkoměrem se ukázal jako pomluva vycházející z nevědomosti. Nebo okno přesného rozměru.

Jak píše Robert- děláme to pro sebe a z lásky ke sportu. Nakonec se ukáže, že nejlepší je ten, kdo má nejvíc času na trénink a nemá problémy s hlavou. Všechny tyhle berličky tě jako střelce nikam neposunou , úctu si jimi nezískáš a asi ani sebeúctu

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 8:21:24 

Mýša píše:
..... Naše pravidla jsou pravidla EAA, podle kterých jsme stříleli 17 let a už 4 roky se upravují s cílem střílet podle IFAA ...

... jj, český kočkopes se řeší fakt už dlouho, jsme zvědav na výstup z VS v Sedmihorkách - pro mě by bylo ideální přistoupení k PLNÝM pravidlům IFAA bez vyjímek, jejich kvalitní překlad a pravidelné doplňování nových informací (úprav stávajících pravidel)

Jen malou poznámečku, ve vámi tolik "milované WA" se také lehce nedodržují pravidla, například v terénní měření vzdáleností ... a je to neprokazatelné, všichni to vědí a používá to dost i špičkových střelců...

Holt je třeba se smířit s tím, že se vždy najde někdo, kdo hledá skulinky v pravidlech... o tom to ale není, což dokazuje třeba Arni, Milan, Petr M. a řada dalších, kteří jezdí na velké zahraniční zájezdy.

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 9:36:40 

Ahoj,
Tím, že nefunguje Č3DL jako uzavřená skupina jen pro Mirky Dušíny, ale máme tu průřez celým ČeskoMoravským lidem. Je potřeba pravidel, které se nedají ohýbat. ABYCHOM MĚLI ROVNÉ SOUTĚŽNÍ PODMÍNKY. A myslím, že jsme narazili na jeden bod, který se ohnout dá. A tudíž, já za sebe bych rád, aby svaz udělal osvětu co Facewolking je a že je to v našem sportu falešná hra….aby si s tím přemotivovaní střelci přestaly pohrávat. A neber te to jako kritiku práce svazu, že to není přesně uvedené v pravidlech. To je přirozený vývoj A VŠICHNI SE POŘÁD UČÍME. Ale pokud je něco možné zlepšit a neuděláme to, tak pak se na tomto nešvaru sami podílíme…
Strýc

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 10:44:05 

Strýc píše:
Ahoj,
Tím, že nefunguje Č3DL jako uzavřená skupina jen pro Mirky Dušíny, ale máme tu průřez celým ČeskoMoravským lidem. Je potřeba pravidel, které se nedají ohýbat. ABYCHOM MĚLI ROVNÉ SOUTĚŽNÍ PODMÍNKY. A myslím, že jsme narazili na jeden bod, který se ohnout dá. A tudíž, já za sebe bych rád, aby svaz udělal osvětu co Facewolking je a že je to v našem sportu falešná hra….aby si s tím přemotivovaní střelci přestaly pohrávat. A neber te to jako kritiku práce svazu, že to není přesně uvedené v pravidlech. To je přirozený vývoj A VŠICHNI SE POŘÁD UČÍME. Ale pokud je něco možné zlepšit a neuděláme to, tak pak se na tomto nešvaru sami podílíme…
Strýc

... optimisto, hlavně jsi mi dostal tím "ČeskoMoravským lidem"... pravidla se snaží někteří jedinci využívat až na krev a často, velmi často i dál... a v tomhle svazu si všichni především hrajeme - či ne?
Neexistuje rozhodčí, první střelec ve skupině raději mlčí - přeci jsme všichni kamarádi .... jak tedy chtít dodržovat pravidla když je většina střelců ani nepřečte - sice ví, že existují, ale kdo je striktně dodržuje? .. tedy v naší malé zemičce a (nejenom) v tomhle svazu...

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 11:13:27 

Ale Facewalking není v HDH-IAA zakázaný, tak proč se tak rozčilujete. Naše pravidla vznikla překladem pravidel EAA 3D ze které HDH-IAA vznikla. Tak prostě někdo tuto metodu chce zkusit, tak proč mu to brát? Stejně to není žádná zázračná metoda, jak záhy jedinec zjistí. Pochybuji, že ho to nějak zásadně zvýhodni oproti špičce. To, že se to někomu "nelíbí" a považuje to za porušení Fair-play sem přeci nepatří. To není ohýbání pravidel, když to tam není a je to obecně známý termín, tak to nepovažovali za důležité zakazovat a řešit. Přitom ten termín maďaři znají - viz jejich definice BB. (http://hdhiaa.net/download/1382/).

V IFAA je to také zakázáno jen v některých kategoriích - například v Longbow to zakázané není. Tam byl dokonce do nedávné změny povolen i stringwalking. Tak uberme trochu na emocích, on to tak žhavé téma není.

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 11:20:07 

Tak že se to může ? Poprosil bych vyjádření předsedy. Honza píše, že v Long Bow to zakázané není. Že podle HDH taky ne.
Robert, že je to přestupek. Jak se v tom máme vyznat, my z horní dolní....

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 11:27:04 

Sysel píše:
Ale Facewalking není v HDH-IAA zakázaný, tak proč se tak rozčilujete. Naše pravidla vznikla překladem pravidel EAA 3D ze které HDH-IAA vznikla. Tak prostě někdo tuto metodu chce zkusit, tak proč mu to brát? Stejně to není žádná zázračná metoda, jak záhy jedinec zjistí. Pochybuji, že ho to nějak zásadně zvýhodni oproti špičce. To, že se to někomu "nelíbí" a považuje to za porušení Fair-play sem přeci nepatří. To není ohýbání pravidel, když to tam není a je to obecně známý termín, tak to nepovažovali za důležité zakazovat a řešit. Přitom ten termín maďaři znají - viz jejich definice BB. (http://hdhiaa.net/download/1382/).

V IFAA je to také zakázáno jen v některých kategoriích - například v Longbow to zakázané není. Tam byl dokonce do nedávné změny povolen i stringwalking. Tak uberme trochu na emocích, on to tak žhavé téma není.

Právěže ta metoda je zázračná. Stačí se nad tím zamyslet a ještě lépe si to vyzkoušet. Když si uděláš několik kotvicich bodů na obličeji a podle vzdálenosti posouvás po obliceji tobě to nepřipadá lehčí jako když někdo musí nadmerovat a podmirovat?Proč si nevzit příklad z ciziny tam asi mají důvod.Takže bych to přestal obhajovat

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 11:34:22 

Frajeris píše:
Právěže ta metoda je zázračná. Stačí se nad tím zamyslet a ještě lépe si to vyzkoušet. Když si uděláš několik kotvicich bodů na obličeji a podle vzdálenosti posouvás po obliceji tobě to nepřipadá lehčí jako když někdo musí nadmerovat a podmirovat?Proč si nevzit příklad z ciziny tam asi mají důvod.Takže bych to přestal obhajovat

Tak se prosím napřed řiď vlastí radou a zamysli se nebo to vyzkoušej. Já toto mám dávno za sebou a troufám si říct, že vím o čem píšu. Ve světě to vidí alespoň dle literatury, co jsem četl stejně. I Byron Fergusson mi dává ve své knize za pravdu, že to nevede k lepším výsledkům. Tvář není kvádr a už jen najít ty body na ní aby se udržela osa je takřka nemožné. Pak taky to natrénovat, můj obdiv, pokud to někdo dokáže a prokáže, že to je účinné. Většina lidí má problém zakotvit do jednoho bodu natož do více. Bude rád když najde dva body a stejně bude GAPovat. Pak chci vidět ty soustřely na hraničních vzdálenostech mezi kotvami :-D Takže klid.

Naposledy upravil Sysel dne čtv 21. črc 2016 11:36:52, celkově upraveno 2

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 11:34:57 

Nejsem předseda, ale odpovím.
Může být jedem kotvící bod. Což dle mého znamená,nemůžeš jich mít víc. Pravidla :mrgreen:

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 11:42:09 

Sysel píše:
Frajeris píše:

Tak se prosím napřed řiď vlastí radou a zamysli se nebo to vyzkoušej. Já toto mám dávno za sebou a troufám si říct, že vím o čem píšu. Ve světě to vidí alespoň dle literatury, co jsem četl stejně. I Byron Fergusson mi dává ve své knize za pravdu, že to nevede k lepším výsledkům. Tvář není kvádr a už jen najít ty body na ní aby se udržela osa je takřka nemožné. Pak taky to natrénovat, můj obdiv, pokud to někdo dokáže a prokáže, že to je účinné. Většina lidí má problém zakotvit do jednoho bodu natož do více. Bude rád když najde dva body a stejně bude GAPovat. Pak chci vidět ty soustřely na hraničních vzdálenostech mezi kotvami :-D Takže klid.

Já se zamyslet nepotřebuji. Co nezvládne jeden může zvládnout druhej.Nechápu co je těžkého pochopit ten princip a dělat to stejně bude sem asi nadprůměrné inteligentní nebo hloupej ale zkusím to vysvětlit.
Stačí ti dobrej odhad vzdálenosti což s dalkomerem se naučíš snadno.
Pak máš jeden kotevní bod pod okem kde mířís do 15m třeba pak víš že je zvíře dal jak 15m a posunes jen o jeden prst a když je nad 25m dáš prst do koutku úst. Co je těžkého to dávat stejně?Já kotvim neustále na stejném místě

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 11:43:55 

Kde vidíš kotvící bod ?

A nebo upozorňuješ na HDH pravidla ?

8.2.5 Tradiční reflexní luk (TR-RB – Traditional Recurve Bow) - Střelci musí střílet z modré mety (max.30 m). Jakýkoliv typ tradičního reflexního luku . Nesmí se používat vypouštěče. Tětiva musí být vypouštěna z holých prstů, rukavičky nebo chrániče prstů (tab). Při nátahu se střelec musí ukazováčkem stále dotýkat končíku (zakázán pohyb prstů po tětivě). Nesmí se používat kontrola nátahu na luku nebo na tětivě. Nejsou povoleny žádné značky na ramenou a ve střeleckém okně, které by umožňovaly měření vzdálenosti a nebo k míření. Povolena zakládka šípu . Je povolen jakýkoliv druh šípů, ale všechny musí být stejného druhu, stejně dlouhé, stejně těžké, stejného vzhledu, se stejnými končíky a hroty. Povolen je jednoduchý stabilizátor do maximální délky 305mm, měřeno od zadní strany luku. Povoleny jsou tlumiče tětivy

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 11:57:20 

Strýc píše:
Kde vidíš kotvící bod ?

A nebo upozorňuješ na HDH pravidla ?

8.2.5 Tradiční reflexní luk (TR-RB – Traditional Recurve Bow) - Střelci musí střílet z modré mety (max.30 m). Jakýkoliv typ tradičního reflexního luku . Nesmí se používat vypouštěče. Tětiva musí být vypouštěna z holých prstů, rukavičky nebo chrániče prstů (tab). Při nátahu se střelec musí ukazováčkem stále dotýkat končíku (zakázán pohyb prstů po tětivě). Nesmí se používat kontrola nátahu na luku nebo na tětivě. Nejsou povoleny žádné značky na ramenou a ve střeleckém okně, které by umožňovaly měření vzdálenosti a nebo k míření. Povolena zakládka šípu . Je povolen jakýkoliv druh šípů, ale všechny musí být stejného druhu, stejně dlouhé, stejně těžké, stejného vzhledu, se stejnými končíky a hroty. Povolen je jednoduchý stabilizátor do maximální délky 305mm, měřeno od zadní strany luku. Povoleny jsou tlumiče tětivy

Pravidla IFAA podle kterých já střílím a even.úpravy pro 3D. Jelikož v úpravě zmíňka není (usuzuji podle toho,jak si zde vyměňujete názory) platí IFAA.

Toť vše.Jdu raději dál pracovat.

PříspěvekNapsal: čtv 21. črc 2016 12:00:37 

Podle IFAA se to nesmí a je to v TRRB v pravidlech jasně uvedeno.

Podle HDH se to smí.

Na co, jsem ale nedostal odpověď zda se to smí a nebo nesmí v ČP ?

A na to bych chtěl vyjádření svazu, abych tuto informaci mohl předávat dál.

Děkuji

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]