Forum 3Darchery

Právě je pát 14. bře 2025 19:17:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pravidla IFAA
PříspěvekNapsal: čtv 04. říj 2012 0:47:09 

Nevím jak dopadlo přistoupení k IFAA, podle zápisu k tomu má dojít.
Zajímalo by mě jak bude provedena harmonizace pravidel používaných Lukostřelbou 3D s těmi IFAA v oblasti kategorií.
Například pravidla pro kategorie kladkových luků jsou dosti odlišná od těch která jsou v tuto chvíli běžně používaná(vodováhy, vypouštěče, multipinové zaměřovače).
Dále podle pravidel IFAA by šípy neměly být rychlejší než 300fps, což bych teda považoval za správné kontrolovat a zatím jsem to nikdy neviděl aby se to dělalo.
Nevím nakolik jsou pravidla pro BB,TRRB,TRLB a PB-HB kompatibilní s IFAA pravidly,ale také se mi tam zdají lehké nesrovnalosti.
Nebo budeme mít svou vlastní upravu pravidel?

Předmět příspěvku: Re: Pravidla IFAA
PříspěvekNapsal: čtv 04. říj 2012 12:40:40 

zatím nás schválila výkonná rada. Odeslali jsme vstupní a členský poplatek. Robert Ježdík zařídil překlad pravidel 1:1. Po víkendu je dám na stránky. Taky tam vyvěsím pravidla WA. Je to proto, že kluby které jsou členy svazu budou pořádat i závody podle jiných pravidel, než EAA

Liší se to v mnohém, ale máme možnost udělat si národní úpravu pravidel, například ohledně kategorií. Pro kluby které jsou v rozumném dojezdu od hranic je pořádání podle IFAA výhodnější. V Německu se jinak nestřílí a v Rakousku je to také nepoměrně obvyklejší systém . Už jenom proto, že se střílí déle. V takovém případě ovšem bude třeba dodržet mezinárodní pravidla a turnaj zařadit jako "mezistátní" .

Rovněž na ME a MS je potřeba si vystřílet výkonostní třídu. U luku historického třídy nejsou.

Jinak limity na rychlost šípu jsou i ve WA a může se stát, že se to kontroluje

PříspěvekNapsal: pát 05. říj 2012 7:14:45 

kdo neumí anglicky nechť si klinkne na odkaz
obrázková tabulka na stránce z vás udělá odborníka na typy luků v IFAA
pokud by se vám zdála nepřehledná najeďte kurzorem na BOW STYLES v horním řádku a z rozbalovacího menu si svůj luk vyberte :-)

http://www.ifaa-archery.org/index.php?o ... Itemid=350

PříspěvekNapsal: pát 05. říj 2012 7:21:09 

Mýša píše:
Jinak limity na rychlost šípu jsou i ve WA a může se stát, že se to kontroluje

prosím ,nemohl by jsi dát odkaz kde se to dá najít
:-) vím sice,že v pravidlech ,ale číslo stránky by bylo to pravé :-)

PříspěvekNapsal: sob 06. říj 2012 1:38:22 

Jiří Sedláček píše:
kdo neumí anglicky nechť si klinkne na odkaz
obrázková tabulka na stránce z vás udělá odborníka na typy luků v IFAA
pokud by se vám zdála nepřehledná najeďte kurzorem na BOW STYLES v horním řádku a z rozbalovacího menu si svůj luk vyberte :-)

http://www.ifaa-archery.org/index.php?o ... Itemid=350

Cose tyka kladkacu tak je to uplne nesmyslne rozdeleni

- pribyla kategorie BBC Holy kladkovy luk - coz je podle me divnost a nesmyslnost
- kategorie BHC je az na dlouhy stabik v podstate to samy jako BBC, takze divnost na ktery prekazi stabik
- jediny pouzitelny je Freestyle coz je v podstate dnesni CU

Navrhuji tedy lokalni upravu BHC na stareho dobreho huntera (HU) t.j vypoustec kratkej stabik, max 5 nepohyblivych pinu.
V praxi by to totiz jinak znamenalo, ze se vsichni presunou do kategorie CU. Drivejsi hunter mel svoji logiku - je to presne to co by si clovek vzal na skutecny lov, ma to vestina strelcu.

PříspěvekNapsal: ned 07. říj 2012 12:40:09 

neplaš ještě tam nejsme :)

PříspěvekNapsal: pát 12. říj 2012 12:08:44 

Ad rychlost ve WA - takové pravidlo neexistuje. Pokud jej někdo najde v platných pravidlech ať laskavě připojí číslo pravidla.

Ad rychlost v IFAA - je tam striktně uvedeno 300FPS. Toto pravidlo platilo i v EAA, ale bylo jej možné nahradit hmotnostím limitem 5gr/lb.
Ad může být kontrolována - osobně jsem byl na mnoho závodech a nikdy jsem nezažil že by se kontrolovalo cokoliv. Nátahová síla, váha šípu o rychlosti ani nemluvě. Jediné co jsem zažil při kontrole nářadí byla podepsanost šípů.
Na rozdíl od WA závodů, kde jsem byl kontrolován téměř vždy, včeně neblahé zkušenosti s výtkami k mým umělecky podepsaným šípům (bylo to trošku mázlé :D )

Ad kategorie - FU (freestyle unlimited) je kategorie do které se vejdou všichni kladkaři - je tedy vyšší než CU, protože zde se nesmí používat mnoho loveckých věcí (overdraw, multipin, nevím jak by se tvářili whisker biscuit, podsvětlené piny) a to vše proto že CU je katergorie WA.
A pokud se podívám na pár výsledků z posledních závodů tak mi přjde že stejně vyhraje(nastřílí nejvíce) ten kdo umí střílet bez ohledu na vybavení. Je sice pravda že světová špička střílí z dlouhým stablíkem a čočkou trošku více, ale (a teď nechci nikoho urazit) toto se netýká nikoho z nás:)
Co se týče reflexních kategoríí tak tam jsem to tak dalece nezkoumal.

Nicméně cílem nebylo ani tak diskutovat o konkrétních pravidlech, jako spíš o ochotě se nějakým pravidlům přizpůsobit. Osobně si myslím, že pokud budem dělat nějaké národní úpravy tak už do IFAA nemusíme vstupovat vůbec:)

PříspěvekNapsal: ned 14. říj 2012 1:53:51 

TomB píše:
Ad rychlost ve WA - takové pravidlo neexistuje. Pokud jej někdo najde v platných pravidlech ať laskavě připojí číslo pravidla.
Ad kategorie - FU (freestyle unlimited) je kategorie do které se vejdou všichni kladkaři - je tedy vyšší než CU, protože zde se nesmí používat mnoho loveckých věcí (overdraw, multipin, nevím jak by se tvářili whisker biscuit, podsvětlené piny) a to vše proto že CU je katergorie WA.
A pokud se podívám na pár výsledků z posledních závodů tak mi přjde že stejně vyhraje(nastřílí nejvíce) ten kdo umí střílet bez ohledu na vybavení. Je sice pravda že světová špička střílí z dlouhým stablíkem a čočkou trošku více, ale (a teď nechci nikoho urazit) toto se netýká nikoho z nás:)

Velmi se pletes,
1) V CR jsem nevidel nikoho s overdraw (ostatne k cemu taky), osvetlene piny jsou ve dne taky k nicemu, se susenkou myslim neni zadny problem, to uz spis s padackou, ale ta je taky v pohode.
2) urcite nenastrilim tolik co svetova spicka, ale s dlouhym stabikem a cockou nastrilim vzdy vic nez s multipinem a kratkym stabikem.
Napadla me jedina vyjimka a sice kdyz chcije tak ze pres cocku neni videt...

Jeste jsem nevidel nikoho strilet BHC protoze to je opravdu divnost a mam dojem, ze misto toho, aby se 3D priblizovalo lovu (ze ktereho vzniklo) tak se od nej vzdaluje.

Prijde mi to jako by v pravidlech rallye soutezi nesmeli jezdit auta se spoilerama, ale naopak by museli mit zahradku a na ni vanocni stromecek, pricemz ridic by musel sedet vlevo a radit levou rukou.

V CR proste dojde k tomu ze vsichni postupne prejdou na FU. Je mozny ze nas Karel stejne zase prestrili i s (byvalym) HU ale to na veci nic nemeni.

PříspěvekNapsal: pon 15. říj 2012 9:19:07 

Fifa píše:
Velmi se pletes,
1) V CR jsem nevidel nikoho s overdraw (ostatne k cemu taky), osvetlene piny jsou ve dne taky k nicemu, se susenkou myslim neni zadny problem, to uz spis s padackou, ale ta je taky v pohode.
2) urcite nenastrilim tolik co svetova spicka, ale s dlouhym stabikem a cockou nastrilim vzdy vic nez s multipinem a kratkym stabikem.
Napadla me jedina vyjimka a sice kdyz chcije tak ze pres cocku neni videt...

Jeste jsem nevidel nikoho strilet BHC protoze to je opravdu divnost a mam dojem, ze misto toho, aby se 3D priblizovalo lovu (ze ktereho vzniklo) tak se od nej vzdaluje.

Prijde mi to jako by v pravidlech rallye soutezi nesmeli jezdit auta se spoilerama, ale naopak by museli mit zahradku a na ni vanocni stromecek, pricemz ridic by musel sedet vlevo a radit levou rukou.

V CR proste dojde k tomu ze vsichni postupne prejdou na FU. Je mozny ze nas Karel stejne zase prestrili i s (byvalym) HU ale to na veci nic nemeni.

možná se pleteš ty :-)
na nejhlubším místě na madle kde se opírá přední ruka s pohledu střelce se spustí pomyslná čára rovnoběžná s tětivou a pokud bod podepření šípu (zakládka) při nátahu je směrem ke střelci tak to je ten onen Owerdraw
podle pravidel WA je to 5 nebo 6 cm maximálně,v pravidlech EAA to jsou myslím 2 palce ,ale to už si klidně najdeš sám :-)
proto si myslím ,že s owerdraw střílí většina kladkových luků (včetně tvého) ať mají pružinovou,padací nebo biskvit zákládku pouze střelci kteří střílí ze starších kladkových luku a používají na nich stejnou plastovou zakládku jako reflexní luky mají většinou nulový owerdrav
určitě není tvoje vina že jsi ještě neviděl nikoho střílet BHC ,ale v tom našem svazu před léta pár lidí střílelo holý kladkový luk (CB – Compound Bare Bow) a vím o jednom který ho střílel prsty
posílám odkaz na zajímavé stránky možná budeš překvapen až zjistíš jakým vývojem kladkový luk prošel :-)
http://www.archeryhistory.com/index.php takže o vzdalování bych nemluvil ,spíše o fázi vývoje :-)

bod 2 s tebou souhlasím dlouhý stablík davá výhodu i když Tom má taky pravdu díky střeleckému stylu to dost střelců dokáže převrátit i v opak :-)

PříspěvekNapsal: pon 15. říj 2012 10:20:42 

Jenom taková malá poznámka pro ty, kteří se stále ohání tím, že čočka je výhodou CU. Každý HU si může dát na mířidla čočku je to v pravidlech, takže tím bych se příliš neoháněl jako výhodou jinak čočka v lese, nebo při šeru je jen na obtíž. Jedinou skutečně výhodou CU jsou posuvná mířidla s jedním pinem, kdy si vzdálenost nastavuji po metru a nemusím je mít nastřelené na několik pinů a jak už bylo psáno výše, kdo umí střílet tak mu nezáleží s čím střílí.

PříspěvekNapsal: pon 15. říj 2012 10:24:47 

Mas pravdu skoro vsechny kladky jsou overdraw. Spatne jsem se vyjadril, myslel jsem to tak ze jsem nevidel nikoho kdo by strilel s nejakym mohutnym overdraw (vetsi nez povoluji pravidla pro CU.) Stejne tak si myslim, ze v dnesni dobe,uz hlavni duvod pro pouziti overdraw zakladek , kterym je hmotnost (resp lehkost sipu) neplati. Da se bez vetsich problemu postavit sip ktery bude mit 5gr/lb i min. Takze uplne uvolneni delky overdraw pro freestyle take nedava smysl.
Jinak ten odkaz jsem neznal a je moc pekny !

PříspěvekNapsal: pon 15. říj 2012 10:32:10 

chipper píše:
...kdo umí střílet tak mu nezáleží s čím střílí.

Promin, ale to je prilis ortodoxni tvrzeni. Jasne ze ~80-90% (a ted se nehadejme jestli to neni spis 91%) je o strelci, ale lepsi vybava u stejneho strelce dava lepsi vysledky. To je fakt.

PříspěvekNapsal: pon 15. říj 2012 15:18:52 

Fifa píše:
chipper píše:
...kdo umí střílet tak mu nezáleží s čím střílí.

Promin, ale to je prilis ortodoxni tvrzeni. Jasne ze ~80-90% (a ted se nehadejme jestli to neni spis 91%) je o strelci, ale lepsi vybava u stejneho strelce dava lepsi vysledky. To je fakt.

na druhou stranu platí také to ,že když neumíš střílet také ti nezáleží čím střílíš :-)
já jsem třeba v tom správný příklad :lol: :lol:

PříspěvekNapsal: pon 15. říj 2012 16:01:50 

Fifa píše:
Mas pravdu skoro vsechny kladky jsou overdraw. Spatne jsem se vyjadril, myslel jsem to tak ze jsem nevidel nikoho kdo by strilel s nejakym mohutnym overdraw (vetsi nez povoluji pravidla pro CU.) Stejne tak si myslim, ze v dnesni dobe,uz hlavni duvod pro pouziti overdraw zakladek , kterym je hmotnost (resp lehkost sipu) neplati. Da se bez vetsich problemu postavit sip ktery bude mit 5gr/lb i min. Takze uplne uvolneni delky overdraw pro freestyle take nedava smysl.
Jinak ten odkaz jsem neznal a je moc pekny !

taková zajímavost overdraw využívaly třeba turci pomocí siperu dá se asi říci ,že je to zakládka - destička ze žlábkem ,která vedla krátký šíp ,ale pokud to bude číst Mýša tak by k tomu mohl dát lepší výklad nebo založit i samostatné téma, protože si myslím,že s tím má osobní zkušenost

jinak jsem někde četl názor ,že overdraw se používá, protože to snižuje vliv točivého momentu luku na šíp
a s hlediska mechniky na tom asi něco je

PříspěvekNapsal: pon 15. říj 2012 17:41:22 

Jiří Sedláček píše:
jinak jsem někde četl názor ,že overdraw se používá, protože to snižuje vliv točivého momentu luku na šíp

Hm zajimava myslenka, ted ale jeste kde ten tocivy moment vznika (resp ked je jeho stred) Jestli nekde na urovni kladek tak z tohoto pohledu "idealni" overdraw by mel sahat az pod kladky. Tercove luky jsou taky "rovnejsi" nez lovecke, i kdyz ten hlavni duvod je taky jiny.

PříspěvekNapsal: pon 15. říj 2012 19:27:32 

Fifa píše:
Jiří Sedláček píše:

Hm zajimava myslenka, ted ale jeste kde ten tocivy moment vznika (resp ked je jeho stred) Jestli nekde na urovni kladek tak z tohoto pohledu "idealni" overdraw by mel sahat az pod kladky. Tercove luky jsou taky "rovnejsi" nez lovecke, i kdyz ten hlavni duvod je taky jiny.

v podstatě na madle pod tvojí dlaní je ten střed , souvisí se špatným uchopením luku a netýká se to jen kladkových luků

PříspěvekNapsal: pát 19. říj 2012 16:24:22 

No udělám statistiku, kdo kolik nastřílel v různých katergiiích a můžem to pak probírat.
Nicméně si myslím že vzhledem k tomu, kolik lidí vůbec s kladkou střílí je možná pěkný napad aby všichni mohli střílet dohromady v kategorii FU.
Jestli se nakonec ukáže,že pořád bude vyhrávat Jirka s CU nebo Karel s HU a pak třeba můžem začít řešit diskuzi o rozdělení. Navíc znám i docela dobré střelce kteří, radši multipin než jednopin.
EAA pravidla vycházejí ze zjednodušených pravidel IBO, která se tedy také liší - mimo jiné tam mají něco jako výkonnostní třídy (Bowhunter a Advanced Bowhuter např.), kdy není možné nastupovat ve tříde BH pokud už jsi tu třídu nějak vyhrál nebo ji střílíš dlouho, musíš přejít do ABH.
Osobně jsem dělal na sportovní úrovni i jiné sporty a téměř všude tyto vykonnostní třídy existují, v lukostřelbě tak nějak z podstaty věci nejsou až tak dalece potřeba a navíc je nás i tak málo :cry:

Overdraw - Jirka má pravdu v tom jak se to měří, důvody pro velký overdraw jsou, stejně jako existují proti (složitější konstrukce zakládky, horší balistické vlastnosti kratších šípů...), ale myslím že to bychom měli řešit asi v jiném vláknu:)

PříspěvekNapsal: pon 22. říj 2012 20:51:51 

Nema smysl delat statistiku kdo v jakych kategoriich nastrilel.
- Za prve takova statistika nema zadnou vypovidajici hodnotu (to by stejni strelci museli jit dva stejne okruhy jedn CU, druhy HU a na druhy jeste zapomenout vzdalenosti)
- Za druhe kazdy ti potvrdi ze CU proste presnejsi nez HU o tom neni treba spekulovat

Jen vetsina dnesnich kladkacu ma vybaveni a strili HU, ktere se podle meho skromneho nazoru vice podoba lovu (tedy 3D)

Osobne je mi to skoro jedno jakou budu strilet kategorii, jen jsem mel za to ze IFAA organizace predstavuje loveckou/tradicnejsi alternativu oproti vice sportovne orientovane FITA. A jestli se dnes nejak realne lovi kladkovym lukem, tak je to luk ve vybaveni asi nejvice odpovidajici dnesni HU.

Kdyz pisu, ze je mi to skoro jedno, tak tereni FITU strilim samozrejme v plnem CU, zatimco na 3D "lov" jsem rad chodil s kratky stablikem a bez hejblatek, takze mi jen bude lito, ze se budu muset na i na "3D lov" tahat s tima dlouhejma kramama.

PříspěvekNapsal: úte 23. říj 2012 14:16:38 

Fifa píše:
Nema smysl delat statistiku kdo v jakych kategoriich nastrilel.
- Za prve takova statistika nema zadnou vypovidajici hodnotu (to by stejni strelci museli jit dva stejne okruhy jedn CU, druhy HU a na druhy jeste zapomenout vzdalenosti)

každá statistika má určitou vypovídací hodnotu. Takže s tímto s tebou nesouhlasím neboť podle teore pravděpodobnosti a praděpodobnostních rozdělení se domnívám, že je možné udělat nějaké závěry.

Fifa píše:
- Za druhe kazdy ti potvrdi ze CU proste presnejsi nez HU o tom neni treba spekulovat

Já to třeba netvrdím čímž názorně ukazuji, že tvé trzení je nepravda (důkaz sporem :twisted: )
No nicméně si myslím že velký rozdíl není viz. výsledky 2012 IBO Word championship kategorie
AHC vs PMR.
http://www.ibo.net/results.php?e=169&c=1&c=28&c=1
Oba první nastříleli stejně.... je pravda, že na dalších místech se to už liší, není to podle mě nic zásadního.
Nepopírám, že dlouhý stabilizator nemá žádný vliv ale na 20-35 metru, kde je velká většina 3d terčů ten vliv není až tak velký. A tvůj argument, že si můžeš nastavit CU na meter přesně... jako bys to neznal z terení kde i když víš jak je to daleko a nastavíš to tak to ještě neznamená, že dáš 6ku.

Fifa píše:
Kdyz pisu, ze je mi to skoro jedno, tak tereni FITU strilim samozrejme v plnem CU, zatimco na 3D "lov" jsem rad chodil s kratky stablikem a bez hejblatek, takze mi jen bude lito, ze se budu muset na i na "3D lov" tahat s tima dlouhejma kramama.

Ale vždyť to nemusíš, na rozdíl od WA 3D kola, kde není možné používat lovecké luky z důvodů což jsem psal výše, tě nikdo nebude vyhazovat a můžeš si legálně a podle pravidel střílet s HU vybavením, jediné co budeš muset vyřešit jsou dost velké hroty abys nepřelez 300fps :twisted: I když ty máš ahoyte (pokud si pamatuju) tak tam ti to moc nehrozí....

PříspěvekNapsal: úte 23. říj 2012 17:28:03 

Citace:
]každá statistika má určitou vypovídací hodnotu. Takže s tímto s tebou nesouhlasím neboť podle teore pravděpodobnosti a praděpodobnostních rozdělení se domnívám, že je možné udělat nějaké závěry.

Kdyz mas na vstupu nesouroda data, tak ti zadna pravdepodobnostni metoda nepomuze.

Citace:
Já to třeba netvrdím čímž názorně ukazuji, že tvé trzení je nepravda (důkaz sporem :twisted: )

OK souhlasim.

Citace:
No nicméně si myslím že velký rozdíl není viz. výsledky 2012 IBO Word championship kategorie
AHC vs PMR. ....Oba první nastříleli stejně.... je pravda, že na dalších místech se to už liší, není to podle mě nic zásadního.

To opet vubec nic neznamena

Citace:
Nepopírám, že dlouhý stabilizator nemá žádný vliv ale na 20-35 metru, kde je velká většina 3d terčů ten vliv není až tak velký.

S tim nesouhlasim a to je asi tak jedine co s tim muzu delat.

Citace:
A tvůj argument, že si můžeš nastavit CU na meter přesně...

Nikdy jsem nicim takovym neargumentoval. Naopak souhlasim ze dulezitejsi nez nastaveni je odhad, to jestli to pak strelim treba 3 pinem nebo zmerovacem nastavenem na 23.8mm je jedno

Citace:
Ale vždyť to nemusíš, na rozdíl od WA 3D kola, kde není možné používat lovecké luky z důvodů což jsem psal výše, tě nikdo nebude vyhazovat a můžeš si legálně a podle pravidel střílet s HU vybavením,

Podobny argument jsme ocekaval, Samozrejme ze si muzu strilet z ceho chci, ale protoze se jedna o zavod/soutez tak postupna tendence vsech strelcu bude vyuzivat co mozna nejlepsi prostredky. Je to jako by si chtel po motocyklovem zavodnikovui aby zavodil na skutru protoze s nim jezdi na nakup (mozna by ho nevyhodili, sanci na vysledek nema)
Obecne v kazdem sportovnim odvetvi se postupne jde az na mez ktera dovoluji pravidla. Tam kde jde o velke prachy resi mnohem vetsi jemnosti jako milimetry na lyzich, gramy na kolech, doping u vseho.

PříspěvekNapsal: čtv 26. zář 2013 23:34:04 

Doplneni k nekterym navrhum na valnou hromadu:

1) Pravidla IFAA jednoznacne rikaji ze cara patri zone s mensi bodovou hodnotou:
Where a line separates one scoring zone from another on the target face or 3D target, the line is in the lower scoring area. Where there is no line the arrow must cut the higher scoring area to score the higher value.
neni to tedy chyba prekladu a nic neznamena, zeje to proti zvyklostem ze vsech streleckych sportu, a ze i na jinych narodnich soutezich to pocitaji jinak. Jen nejak nechapu jak se pozna zona v pripade Where there is no line the arrow must cut the higher scoring area

2) Pravidla IFAA umoznuji v nekterych pripadech vyjmout sipy drive nez dostrili cela skupina, prave za ucelem minimaliace poskozeni sipu:
On all marked distance targets less than 55 yards, arrows may be scored and drawn in the prescribed manner after each pair of archers has shot, to minimise arrow damage. The Target Captain and both scorers must go to the target to record the score.

PříspěvekNapsal: pát 27. zář 2013 8:05:17 

My se s tím právě venku setkáváme poměrně často. Ono je třeba si uvědomit, že EAA nikdo kromě Rakouska-Uherska nezná, 3DWA je v začátcích a moc lidí to nestřílí a všichni ostatní střílí podle IFAA. Skandinávci mají ještě vlastní systém.

Prostě šíp se musí dotýkat PLOCHY, za kterou chceme mít body. Je to dost jednoduché

PříspěvekNapsal: pát 27. zář 2013 8:15:30 

Fifa píše:

1) Pravidla IFAA jednoznacne rikaji ze cara patri zone s mensi bodovou hodnotou:
Where a line separates one scoring zone from another on the target face or 3D target, the line is in the lower scoring area. Where there is no line the arrow must cut the higher scoring area to score the higher value.
neni to tedy chyba prekladu a nic neznamena, zeje to proti zvyklostem ze vsech streleckych sportu, a ze i na jinych narodnich soutezich to pocitaji jinak. Jen nejak nechapu jak se pozna zona v pripade Where there is no line the arrow must cut the higher scoring area

2) Pravidla IFAA umoznuji v nekterych pripadech vyjmout sipy drive nez dostrili cela skupina, prave za ucelem minimaliace poskozeni sipu:
On all marked distance targets less than 55 yards, arrows may be scored and drawn in the prescribed manner after each pair of archers has shot, to minimise arrow damage. The Target Captain and both scorers must go to the target to record the score.

... jen malá poznámečka...

Pro nás dříve narozené, co jsme se moc angličtiny nanaučili, prosím přikládej k citaci i český překlad! Vím, že přesný překlad je někdy otázkou slovíčkaření, ale i přesto se o to pokus!

PříspěvekNapsal: pát 27. zář 2013 8:21:01 

Mýša píše:
My se s tím právě venku setkáváme poměrně často. Ono je třeba si uvědomit, že EAA nikdo kromě Rakouska-Uherska nezná, 3D WA je v začátcích a moc lidí to nestřílí a všichni ostatní střílí podle IFAA. Skandinávci mají ještě vlastní systém.

Prostě šíp se musí dotýkat PLOCHY, za kterou chceme mít body. Je to dost jednoduché

v rakouských propozicích k závodu jsem se setkal s tím , že závody pořádá AAE (člen IFAA), ale terče jsou podle WA asi nejsou tak důsledně akurátní když jde o sranda-závody

PříspěvekNapsal: pát 27. zář 2013 8:50:12 

Fifa píše:

sice to platí podle IFAA jen u všech marked distance - vyznačených t.j. známých vzdáleností , ale doporučil bych to rozšířit i na cvičné terče před závody, naposledy na Holých vrších jsem si nemohl nevšimnout jak přední ochránci zdravého rozumu a zákona o majetku sveřepě vystřelují své šípy do terčů které připomínají ježky a na svůj šíp či bližního svého pranic nehledí

PříspěvekNapsal: pát 27. zář 2013 9:01:38 

Také mám rád své šípy a u kladkových luků je nebezpečí poškození šípů u menších vzdáleností víc než reálné, nicméně by první střílející byli znevýhodněni oproti těm, kteří mohou dojít k terči a změnit tak vzdálenost neznámou na celkem známou.

PříspěvekNapsal: pát 27. zář 2013 9:22:01 

Jiří Sedláček píše:
Fifa píše:

sice to platí podle IFAA jen u všech marked distance - vyznačených t.j. známých vzdáleností , ale doporučil bych to rozšířit i na cvičné terče před závody, naposledy na Holých vrších jsem si nemohl nevšimnout jak přední ochránci zdravého rozumu a zákona o majetku sveřepě vystřelují své šípy do terčů které připomínají ježky a na svůj šíp či bližního svého pranic nehledí

Jiří, jen doplním - záleží jen na pořadateli, zda na cvičné střelnici zavede režim řízené střelby... pak k výše uvedenému nemůže dojít!

PříspěvekNapsal: pát 27. zář 2013 9:25:18 

Jenes píše:
Také mám rád své šípy a u kladkových luků je nebezpečí poškození šípů u menších vzdáleností víc než reálné, nicméně by první střílející byli znevýhodněni oproti těm, kteří mohou dojít k terči a změnit tak vzdálenost neznámou na celkem známou.

Konečně "slovo do pranice" !

V okamžiku, kdy část již odstřílených střelců jde vyjmout své šípy, ostatní ještě čekající si lehce odkrokují vzdálenost a tedy jsou zvýhodněni - proto navrhujeme (I.KLK) toto pravidlo z připravovaných pravidel vypustit.
Vím, že se okolo tohoto bodu strhne pravděpodobně velká diskuze, nicméně trváme na svém, tj,pravidlo vypustit!

PříspěvekNapsal: pát 27. zář 2013 10:29:43 

Hracicka píše:
Jiří, jen doplním - záleží jen na pořadateli, zda na cvičné střelnici zavede režim řízené střelby... pak k výše uvedenému nemůže dojít!
podle stávajících pravidel je šest tréninkových terčovnic (20-45 m) při počtu šedesát až sto lidí toto ani řízená střelba nevyřeší a to neberu do úvahy schopnost některých lidí vystřílet celou sadu dříve než jiný natáhne luk a ani vzdálenosti pro modrý kolík, osobně to řeším svou osobní terčovnicí a omezením počtu šípů, které tam mohu nastřílet já i mí oblíbení nepřátelé :-)
pravidlo o zákazu vytahování šípů na neznámých vzdálenostech bych také neměnil, to co napsal mistr Jeneš ve svém předchozím příspěvku totiž vystihuje onoho ducha pravidel
ale nežli dohadovat na pravidle, které má své úskalí např. šíp překrývá bodovací zónu, řekl bych, že lepší řešení je u malých terčů zvýšit jejich počet (nejméně dva :-) ) a to by možná stačilo vložit do soutěžního řádu

PříspěvekNapsal: pát 27. zář 2013 10:40:27 

.... diskuze o vytahování šípů bude asi nejen velmi bouřlivá, ale i dlouhá...
Snad nakonec zvítězí již zmíněný "duch pravidel"

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]