PetrS píše:
Diskuzi členů svazu nějak nemohu najít. Proto reaguji zde.
Naštěstí se zdá Roberte, že jsi jeden z mála kdo s námi má problém. Vlastně, asi ne jenom s kušema. Všiml jsem si, že snad na každých závodech které nepořádáš ty, máš potřebu něco na organizaci, průběhu nebo trati kritizovat a poukazovat co všechno kdo udělal špatně. Já jsem rád a vděčný za každý závod ale rozhodně nemám problém nejet tam kde jsem s kuší nežádoucí, i když mě to stojí body v poháru. Tímto děkuji například klubům Valteřice, Zlín, Hradec, Tišnov, Kentaur a Ravens, které mají kvalitní terče v dobrém stavu (občas se menší nedostatek samozřejmě najde) a na jejichž závody je radost jezdit a střílet! Petr Špatenka
Při závodech Českého poháru si většinou každý žijeme ve své "sociální bublině" kategorie, kterou střílíme, protože si máme s kolegy o čem povídat... Já osobně si nepamatuji, že bych někdy zapředl delší hovor s tebou, Petře, nebo z někým dalším ze skupiny kušistů (výjímku snad tvoří Luboš...), a proto mne překvapuje, že ty víš něco o tom, že já mám
"potřebu kritizovat a poukazovat" na něco, co kdo udělal při závodě a stavbě tratě špatně. Byl bych rád, kdybys mi tohle nějak doložil, nebo to jinak budu považovat za pomluvu.
O tom, že se někdy někomu něco při závodě nemusí povést dobře, se tu nemusíme přít - nikdo není dokonalý a kdo nic nedělá, nic nezkazí... Někteří pořadatelé závodů se i dožadují slyšet, co bylo špatně, aby se toho příště vyvarovali, ale vyprošuji si dělat ze mne někoho, kdo ostatní jen permanentně pomlouvá.
PetrS píše:
Mám tak trochu pocit, že proti kuším nejhlasitejší jsou a nejvyšší startovné zpravidla vybírají ti pořadatelé, kteři jen zřídka investují do nových terčů a na závod dají zvířata která nejsou vhodná snad už ani na trénink pro děti. Jestli se na těchto terčích něco ničí, tak jsou to naše šípy, takový terč je po průstřelu z kuše v podstatě v původním stavu. Myslím, že většina z nás na vlastní oči už několikrát viděla, co třeba takový tlustý dřevák napálený z long bow, který se na tu krátkou vzdálenost ještě ani nestačil stabilizovat, s takovým nekvalitním terčem udělá. Ten stále dokola omílaný argument, že většina se stejně netrefí ... no co na to říct, ale když už se náhodou trefí, a máme naštestí takové střelce kteří i 2x za sebou, tak to malé zvíře roztrne od hlavy k ocasu. Rozhodně to není chyba těchto borců, je to prostě špatný terč, ale nějak se již vžilo to vždy svést na kuše.
Nevím, jak ostatní kluby, ale my relativně dost objíždíme lukostřelecké veletrhy, abychom nakoupili nová, zajímavá a pěkná zvířata. Pak se nám ale stane (předloni a vloni), že když v prosinci nakoupíme terč kamzíka kategorie 2, a v únoru ho fungl nový a netknutý postavíme na závod, a je to "dvojka", takže pro červený kolík na 40 metrů, tak nám po závodě z odvrácené strany, z odvrácené komory koukají jehlánky pěny, což značí, že se šíp dostal v podstatě hrotem skrz celou tloušťku terče. A to rozhodně nějaký longbow s dřevěným šípem nedokáže! ...nebo mi snad chceš tvrdit, že ano? To, že zničené terče mají, jak překvapivě, díry jen a pouze v "desítkách", to asi taky nepůjde za dřeváky z longbow či HB...
(Poznámka - asi to nevíš, ale dřevěné šípy jsou většinou průměru 11/32 palce, čili 8,73mm, což je - světe div se, stejný rozměr jako Vaše šipky do kuší, takže kde je ten tvůj
"tlustý dřevák" ?)
Všechny terče, které dokážeme opravit - a není důvod je neopravovat, jsou opravené originální sadou pro opravy, kterou prodávají výrobci terčů, takže nevidím důvod, si stěžovat na nějakou nekvalitu či neprofesionalitu. To není nějaká montážní pěna. Kdyby to nebyla plnohodnotná oprava, tak by to asi oni neprodávali, že.
Já osobně střílím jak karbonové šípy z reflexu, tak i dřevěné šípy z dlouhého luku/hybridu a za tu dobu, co střílím, jsem ještě nikdy neviděl, že by střelec s dřevěným šípem
"roztrhnul zvíře od hlavy po ocas". Fakt opravdu neviděl a tedy o tom už dále nebudu polemizovat. Tím bych tedy považoval "nesmysl" o dřevěných šípech za uzavřený.
Zdraví Robert